user_mobilelogo

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΚΑΛΑΜΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ της ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Σηκώνουμε χέρια ευχαριστίας και δοξολογίας στο όνομά Του όλοι εμείς που έχουμε γευτεί την μυρουδιά του Καλάμου, όλοι εμείς που έχουμε υπάρξει κατασκηνωτές στον ευλογημένο αυτό χώρο, που έχουμε υπηρετήσει το πρόσωπο του Κυρίου ανάμεσα στα παιδάκια στην πλαγιά του Καλάμου!

Όλοι οι γονείς επίσης που συνεχίζουν να στέλνουν τα παιδιά τους θα σήκωναν μαζί μας τα χέρια ευχαριστώντας Εκείνον.

Από το 1955 που βγήκε η πρώτη άδεια λειτουργίας κάθε χρόνο ανελλιπώς η κατασκήνωσή μας στον Κάλαμο γεμίζει από τις παιδικές φωνούλες, τους ύμνους και τα τραγούδια, τα γέλια και τις κραυγές δίνοντας το τελείως ιδιαίτερο στίγμα της όχι μόνο στην γύρω περιοχή, αλλά και στην πολύ ευρύτερη. Πάντα θυμόμαστε τον γλυκύτατο αιδ. Σταύρο Δεληγιαννίδη, ποιμένα της εκκλησίας του Πειραιά τότε που ήταν αυτός που έψαξε και βρήκε αυτή την πλαγιά του Καλάμου και με πολύ θέρμη, αγάπη και προσωπική εργασία φρόντισε να ξεκινήσει η πρώτη κατασκηνωτική περίοδος.

Είναι ένας χώρος 30 στρεμμάτων στην Βορειοανατολική Αττική σε περίπου 2,5 χιλιομέτρων απόσταση από την θάλασσα, την παραλία των Αγίων Αποστόλων. 

Σχεδόν όλη η έκταση της κατασκήνωσης βρισκόταν μέχρι τον Αύγουστο 2017 σε μια πευκόφυτη περιοχή μέσα στο δάσος.

Τα πεύκα μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2017 έχουν αντικαταστασθεί με δεκάδες δασώδη δέντρα.

Η διαμονή των παιδιών πολύ ευχάριστη, απόλυτα ασφαλής περιλαμβάνοντας βιβλικά μαθήματα, πολλά ψυχαγωγικά προγράμματα, μουσική, εργαστηριακές και καλλιτεχνικές ασχολίες και θεατρικές παραστάσεις, παιχνίδια, αθλοπαιδιές, θαλάσσια μπάνια, εκδρομές και πολλές άλλες δραστηριότητες  που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του εκάστοτε αρχηγού.

Πάντα υπάρχει παρουσία γιατρού και νοσηλευτή στον χώρο της κατασκήνωσης ή ναυαγοσώστη στο θαλασσινό μπάνιο. Καθ´όλη τη διάρκεια της μέρας τα παιδιά είναι κάτω από την συνεχή επίβλεψη των ομαδαρχών, ενώ το προσωπικό κουζίνας φροντίζει για την πλούσια διατροφή τους.

Τα άτομα που επανδρώνουν την κατασκήνωση είναι όλοι εθελοντές οι οποίοι προσφέρουν ευχαρίστως τις υπηρεσίες τους χωρίς καμμία ανταπόδοση.

Το κύριο κριτήριο επιλογής τους είναι η λαχτάρα τους να υπηρετήσουν Εκείνον που έχουν ήδη αγαπήσει και θέλουν να βρεθούν διακονώντας ανάμεσα στα παιδιά.

Η προετοιμασία του όλου προγράμματος από τους αρχηγούς κυρίως και τους ομαδάρχες ξεκινάει από τον προηγούμενο χειμώνα.

Τα βιβλικά μαθήματα και ύμνοι έχουν κυρίαρχο ρόλο στο όλο πρόγραμμα και η παρουσία του Κυρίου μας είναι αισθητή σε κάθε γωνιά της κατασκήνωσης, από το ένα άκρο μέχρι το άλλο.

Πάντα και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια φιλοξενούσαμε προσφυγόπουλα ή παιδάκια μεταναστών.

Ένα φυτώριο είναι η κατασκήνωσή μας όπου πέφτει ο βιβλικός σπόρος στις παιδικές καρδούλες με λόγια και με παράδειγμα ζωής.

Την σκυτάλη μετά παραλαμβάνουν τα Κυριακά Σχολεία των εκκλησιών, συνεχίζοντας το έργο.

Παράλληλα κατά την διάρκεια του χρόνου η κατασκήνωση είναι διαθέσιμη για πραγματοποίηση σεμιναρίων, εκδρομών, εκδηλώσεων από εκκλησίες ή ομάδες πιστών.

Τι είναι ΓΙΑ ΜΑΣ όμως η πλαγιά αυτή;

Είναι η γωνιά της γης που Εκείνος άγγιξε πολλούς από μας και γνωρίσαμε την αγάπη Του. Πόσοι από μας δεν ακούμε Κάλαμος και η καρδιά μας σκυρτάει γιατί σημαίνει κάτι τελίως ιδιαίτερο για μας! Πολλοί αρχηγοί τώρα, ή ομαδάρχες κάποια στιγμή γονάτισαν στην κατασκήνωση του Καλάμου και γνώρισαν την χάρη Του και τώρα τον υπηρετούν.

Σημείο αναφοράς, φως λαμπερό που πολλές φορές γυρίζουμε πίσω και συνειδητοποιούμε πως ναι αυτό το έμαθα εκεί, αυτό το άκουσα πρώτη φορά εκεί, εκεί γονάτισα και έκλαψα για πρώτη φορά, εκεί έτρεμα από συγκίνηση στην αποστολική βραδυά με το φως της λάμπας πετρελαίου. Ήταν εκεί που ακόμα λίγο και θα έφεγγε κι έλεγες Κύριε ας μείνουμε λίγο ακόμα να σου μιλάμε και να ψάλουμε για Σένα. Κι ήταν τόση η φλόγα και ο πόθος και η αγάπη για Κείνον που δεν σταμάταγε ακόμα κι όταν κατεβαίναμε στα αστικά κέντρα.

Παιδικοί ύμνοι και τραγούδια, ατελείωτο παιχνίδι μέχρι πάνω στο βουνό, βραδυνή συμπροσευχή μετά από σκέψεις του ομαδάρχη και πρωινό μάθημα με τον ομαδάρχη, μπάνιο στη θάλασσα με το πούλμαν, μάθημα όλοι οι κατασκηνωτές μαζί και υμνωδία, πρωινή γυμναστική με την δυνατή φωνή του αρχηγού να δίνει τον ρυθμό, νοστιμότατο φαγητό, σκηνές με τεντόπανο!

Αυτή η μυρουδιά του Καλάμου που την ξεχωρίζεις ανάμεσα από πολλές!

Εκεί τα πρώτα μαθήματα για την αγάπη Του και πως Εκείνος έσκυψε να πάρει το χαμένο πρόβατο. Εκεί μαθαίνουν τα παιδάκια μας  πως να προσεύχονται σ´Εκείνον, να τον δοξάζουν και να τον ευχαριστούν. Πριν καν τελειώσει η περίοδος σκέφτονται πότε θα ξανάρθουν και δεν κρατιούνται τις μέρες πριν ξεκινήσει.

Από το 1955 μέχρι σήμερα η κατασκήνωση άλλαξε τελείως όψη με την συνεχή ένθερμη διακονία και υπηρεσία πολλών αδελφών και την υποστήριξη δεκάδων δωρητών.

Έτσι απέκτησε μιά αξιοξήλευτη σύγχρονη κουζίνα και τραπεζαρία δυναμικότητας 200 ατόμων, 13 σκηνές, ανεξάρτητο κλιματιζόμενο κοιτώνα για τους μικρούς κατασκηνωτές, βάσει προδιαγραφών ιατρείο-νοσοκομείο, πολλούς σύγχρονους χώρους ατομικής υγιεινής, σύγχρονα αντλιοστάσια και μηχανοστάσια, διπλό δίκτυο ύδρευσης με αυτονομία πλέον των 40 τόννων, διπλό δίκτυο πυρόσβεσης,  γεννήτρια ικανή να υποστηρίξει όλες τις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης και του Ξενώνα, σύγχρονες και πιστοποιημένες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, αλεξικέραυνο προστασίας, άνετο χώρο συγκέντρωσης 200 ατόμων, αμφιθέατρο 300 θέσεων, γήπεδο ποδοσφαίρου με φυσικό χλοοτάπητα, παιδικές χαρές πιστοποιημένες, χώρο εργαστηρίου, πολλούς σκιασμένους χώρους υπαίθριας συμμελέτης καθ´ομάδας, φυσικό χλοοτάπητα στην κεντρική πλατεία και άπειρες γωνιές στο βουνό για παιχνίδι!Σ´αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι παροχές της όμορης έκτασης που βρίσκεται το Κέντρο Νεότητας δυναμικότητας 100 ατόμων με αυτόνομη σύγχρονη κουζίνα και τραπεζαρία ανάλογης χωρητικότητας, άνετο περιβάλλοντα χώρο με γήπεδο μπάσκετ.

Όλα τα ανωτέρω είναι βάσει αδειοδοτήσεων και πιστοποιήσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής, του Δασαρχείου και της Πολεοδομίας.

Μια δύσκολη καμπή που γνώρισε η κατασκήνωση ήταν η καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου 2017. Δοξάζουμε τον Θεό γιατί Εκείνος μέσα στην δοκιμασία μας φύλαξε και δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα. Το μεγαλύτερο μέρος της κατασκήνωσης καταστράφηκε.

  • Ζητήσαμε πίστη στο όνομά Του, και εμπιστοσύνη, στιβαρά γόνατα για την εκ νέου ανοικοδόμηση. Τον ευχαριστούμε!

Ευχαριστούμε επίσης όλους τους εθελοντές και δωρητές που συνέδραμαν στην όλη προσπάθεια. Με την δύναμή Του δεν χάθηκε καμμία κατασκηνωτική χρονιά, εφόσον η κατασκήνωση ήταν ανοιχτή το καλοκαίρι του 2018.

Έτσι και σήμερα η κατασκήνωσή μας είναι έτοιμη να ανοίξει τις πόρτες της και να υποδεχτεί τους μικρούς μας φίλους, ανανεωμένη, ανακαινισμένη, ασφαλής, σύγχρονη, λειτουργική!

Ευχαριστούμε τους γονείς που κάθε χρόνο μας εμπιστεύονται τα παιδάκια τους και τα στέλνουν να μείνουν σε σκηνή!

Εκεί ανάμεσα είναι και η δική Του σκηνή!